جاه طلبی های توسعه عربستان سعودی فرصت های بزرگی برای پاکستان به ارمغان می آورد

وقتی صحبت از تغییرات توسعه ای در عربستان سعودی می شود ، اولین چیزی که به ذهن میرسد این است که فضای مناسبی برای پاکستان وجود دارد که تلاش خود را برای استفاده بهینه از این فرصت انجام دهد. اهمیت نقش پاکستان به عنوان یک پل حیاتی که دو کشور را به هم متصل می کند ، نه تنها در ایجاد فرصت های جدید بلکه در تقویت همکاری هایی که از مرزهای جغرافیایی فراتر می روند ،آشکار است.
جاه طلبی های توسعه عربستان سعودی فرصت های بزرگی برای پاکستان به ارمغان می آورد
جاه طلبی های توسعه عربستان سعودی فرصت های بزرگی برای پاکستان به ارمغان می آورد

 

با توجه به جزئیات چشم انداز ۲۰۳۰ تا پروژه چشم انداز NEOM ، تلاش بلند پروازانه دریای سرخ و مناطق اقتصادی استراتژیک ، نیاز به گفتمان در مورد تحول بی سابقه ای در پادشاهی عربستان و فرصت هایی که برای پاکستان ارائه می دهد ، وجود دارد. امروزه ، ریاض در زمینه سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی، مرکز بیشترین اتفاقها در جهان است.

در طول زمانی که وزیر سرمایه گذاری پاکستان بودم ، از این فرصت برای تعامل با رهبری عربستان سعودی استفاده کردم و در مجموع ۱۸ جلسه را با تمرکز بر روی فرصت های سرمایه گذاری برگزار کردم. هدف روشن بود: تشویق  عربستان صعودی به سرمایه گذاری های قابل توجه در چشم انداز اقتصادی امیدوار کننده پاکستان ، که به راحتی می تواند سالانه چند میلیارد دلار سرمایه از سوی عربستان صعودی  جذب کند.

عربستان سعودی در سیر  یک سفر تحول آمیز قرار دارد ، که توسط ابتکار چشم انداز بلند پروازانه ۲۰۳۰ هدایت می شود. از سرمایه گذاری های بزرگ در زیرساختها تا اصلاحات اقتصادی محور ، مسیر این کشور نشان دهنده تعهد به رشد پایدار ، نوآوری و شهرت جهانی است. در طول دو دهه آینده ، جهان شاهد یک تحول کامل در تمام جنبه های عربستان سعودی،از توسعه زیرساخت ها تا تکامل فرهنگی خواهد بود . عربستان سعودی در هر بخش از اقتصاد خود به یک قدرت  تبدیل خواهد شد.

یکی از جنبه های مهم این چشم انداز تحول آمیز ، تلاش موفق عربستان سعودی برای میزبانی نمایشگاه جهانی ۲۰۳۰ در ریاض است. آنها بهترین منابع جهان را برای برنامه ریزی و طراحی نقشه جامع این رویداد جهانی استخدام کرده اند.

اخیرا ، در اولین جلسه سرمایه گذاری سالانه عربستان سعودی در آسیا -اولویت ابتکار سرمایه گذاری آینده آسیا (FII) در هنگ کنگ- این گردهمایی به عنوان یک پلتفرم مهم با مشارکت سرمایه گذاران جهانی از ۴۵ کشور با حضور قابل توجه  ۹۰ ٪ از کشورهای آسیایی ظاهر شد. این اجلاس به عنوان یک فرصت مهم و محوری برای بررسی پیچیدگی های جریان سرمایه گذاری و جریان های خارج از عربستان سعودی بود.

 

پاکستان براي ۲۰ سال آينده به يک منشور تجارتی نياز دارد که به اندازه قانون اساسي مهم مقدس و مهم باشد.

افزایش پیش بینی شده در سرمایه گذاری پروژه PIF ، از ۷۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به ۱۷۵ میلیارد دلار بین سال های ۲۰۲۵-۲۰۲۸ ، نشان دهنده افزایش قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی غیر نفتی است. در این چهارجوب ، سرمایه گذاران برتر از کشورهای مختلف ، به ویژه آسیا ، یک گزارش جامع به رهبری عربستان سعودی در مورد فرصت های سرمایه گذاری ارائه دادند.

تعهد عربستان سعودی به توسعه توسط برنامه سرمایه گذاری قابل توجهی که در دهه آینده تا ۰.۹ تریلیون دلار اختصاص داده شده است ، نمونه ای از این تعهد است. نقطه کانونی این طرح ابتکار اکسپو ۲۰۳۰ است که در آن ریاض به عنوان شهر میزبان در مرکز توجه قرار دارد. تخصیص ۱ درصد از کل سرمایه گذاری به اکسپو ۲۰۳۰ اهمیت آن را در طرح کلان پروژه ها نشان می دهد.

تقاضا و پافشاری قوی  برای اعتبار در عربستان سعودی از طریق خط لوله پروژه های اعطا نشده ، که به ۱.۱ تریلیون دلار تخمین زده شده است ، بخوبی مشهود است. برنامه های سرمایه گذاری قابل توجه PIF نقش مهمی در افزایش اعتبار ایفا می کنند و بانک های محلی ، به ویژه بانک های شرکتی ، برای رشد و پیشرفت آماده هستند.

پروژه های بزرگ مانند AL ULA، پروژه دریای سرخ ، NEOM و LINE در تحول چشم انداز عربستان سعودی نقش مهم و اساسی خواهند داشت. این پروژه ها با تمرکز بر پایداری ، گردشگری لوکس و پیشرفت های تکنولوژی ، به طور قابل توجهی به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک می کنند.

 

در چشم انداز چالش برانگیز اقتصاد پاکستان ، انصراف اخیر شرکت های بزرگ مانند SHELL و TELENOR ،نقاط ضعف در سیاست های کوتاه مدت ما را بیان می کند. این واقعیت تلخ به عنوان یک زنگ بیداری فوری است  که نشان دهنده نیاز شدید به تغییرات ریشه ای  به سمت استراتژی های قوی و بلند مدت است که می تواند اعتماد سرمایه گذاران را احیا و بازیابی کند و سرمایه گذاری های داخلی و خارجی را رونق دهد. در میان این چالش ها ، باید این واقعیت را بپذیریم که عربستان سعودی ، هرچند که به عنوان یک چراغ امید و نمونه موفق از تحول است،اما دیگر آماده همکاری بر اساس کمک و یارانه نیست.

 

آیا پاکستان می تواند از وابستگی به دلار آمریکا خلاص شود ؟

 

پاکستان براي ۲۰ سال آينده به يک منشور تجاری که به اندازه قانون اساسي مهم و مقدس باشد، نیاز دارد ،این منشور باید دارای مهر مجلس و شورای امنیت ملی و باید بالاتر از هر تغییر سیاسی یا تعصب باشد. باید دارای برنامه ریزی بی عیب و نقص و شامل خواست، اراده و چشم انداز همه ذینفعان باشد ،”مناطق مناسب سرمایه گذاری” را با در نظر گرفتن تنوع سرمایه گذاری در آینده پیش بینی کند . هدف از سیاست گذاری باید تسهیل برای سرمایه گذاران و افزایش جذابیت پاکستان به عنوان بهترین فرصت سرمایه گذاری باشد.

نیاز به بازنگری در سیستم و بازسازی گسترده موسسات مانند هیئت سرمایه گذاری (BOI) ، کمیسیون خصوصی سازی و چند نهاد دیگر وجود دارد. BOI پاکستان نه تنها به دلیل عدم رهبری دائمی بلکه به دلیل زیرساخت های قدیمی اش که تاخیر در استخدام تیم های صلاحیت دار و تصمیم گیری سریع ایجاد کرده است ، همچنان ناموفق است.

“قانون BOI” نیاز به اصلاحات برای افزایش بهره وری خود دارد ، که امکان استخدام بهترین استعدادها را متناسب با چشم انداز مذکور فراهم می کند. به نظر من ، راه حل واقعی و بلند مدت ، بازسازی و توانمند سازی قوی BOI است ، مانند همتایان ما در کشورهای آسیای مرکزی، اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا ( CARs ) ,(ME) (ASAAN)باید به یک پروسه عملیاتی بروز شده ، استاندارد و روزنه ای برای سرمایه گذاران تبدیل شود ، زیرا این امر تداوم ، شفافیت و پاسخگویی را تضمین می کند.

تنها تفاوت قابل مشاهده بین BOI و شورای تسهیل سرمایه گذاری ویژه (SIFC) نقش رسمی ارتش و ورود مقامات ارشد نظامی به SIFC است. به جای اینکه BOI را به عنوان یک نهاد جداگانه با یک شورای متمایز که امور آن را کنترل می کند ، قرار دهد ، بهتر است که ارتش با BOI همکاری کند. این همکاری می تواند سرمایه گذاری کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را تسهیل کند و حلقه را با تکمیل پروژه ها ببندد. همین ساختار می تواند برای کشورهای دیگر نیز موثر باشد.

من علاقه رهبران عربستان سعودی برای سرمایه گذاری در پاکستان را می شناسم. برای استفاده از این فرصت ، میبایست پروژه های اجرایی را بخوبی ارائه و پیشنهاد داد همچنین حمایت از مطالعات امکان سنجی جامع و کامل ضرورت دارد. در این زمینه ، من به این اصل اعتقاد دارم که سرمایه گذاران باید تشویق و تسهیل شوند ، و سرمایه گذاری باید در زمان مناسب درک  و پذیرفته شود. سرمایه گذاری مانند آب است.

اگر در زمان تعیین شده به طور مولد درگیر نشود ، از دست میرود. این وظیفه ماست که به طور فعالانه از این فرصت استفاده کنیم و پروژه های قانع کننده ای را در بخش های مختلف ارائه دهیم تا سهم قابل توجهی از سرمایه گذاری ها را تضمین کنیم.

این اعتراف به رهبری عربستان سعودی و به ویژه ولیعهد محمد بن سلمان صرفا یک امر رسمی نیست بلکه ارزیابی از دیدگاه  یک چشم انداز تحول آمیز است که می تواند به عنوان یک نور راهنما برای تحول پاکستان عمل کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *