طبق دادههای بانک مرکزی پاکستان، افزایش صادرات به این منطقه عمدتاً به دلیل افزایش صادرات منسوجات و پوشاک به ایالات متحده است.
در سال مالی ۲۰۲۴، صادرات پاکستان به منطقه آمریکای شمالی کاهش ۸.۴۲ درصدی را تجربه کرد و از ۵.۹۳ میلیارد دلار به ۵.۴۳۲ میلیارد دلار رسید. صادرات پاکستان به ایالات متحده نیز در سال مالی ۲۰۲۳ به ۵.۱۷ میلیارد دلار رسید که نشان دهنده کاهش ۲۳.۲۸ درصدی نسبت به ۶.۷۴ میلیارد دلار در سال مالی قبلی است.
احیای صادرات به این منطقه در سال مالی جاری عمدتاً به دلیل افزایش صادرات منسوجات و پوشاک پس از کاهش صادرات از بنگلادش و ویتنام بوده است.
در آمریکای شمالی، صادرات پاکستان به ایالات متحده در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۲.۰۳۷ میلیارد دلار رسید که نسبت به ۱.۸۶۲ میلیارد دلار در ماههای مشابه سال گذشته، رشد ۹.۳۹ درصدی را نشان میدهد.
طبق دادههای PBS، صادرات پاکستان به ایالات متحده در سال مالی ۲۰۲۳ به ۵.۱۷ میلیارد دلار رسید که ۲۳.۲۸ درصد کاهش نسبت به ۶.۷۴ میلیارد دلار در سال مالی قبل را نشان میدهد.
پ.ن: ( PBS مخفف Pakistan Bureau of Statistics است که به معنای اداره آمار پاکستان است).
صادرات پاکستان به کانادا در چهار ماه اول سال مالی ۲۵ رشد ناچیز ۲.۹۰ درصدی را تجربه کرد و ۱۳۱.۷۹ میلیون دلار نسبت به ۱۲۸.۰۷ میلیون دلار در ماههای مشابه سال گذشته را نشان میدهد. در سال مالی 2024، صادرات پاکستان به کانادا به ۳۸۹.۱۶۴ میلیون دلار در مقابل ۴۲۶.۵۷۵ میلیون دلار در سال قبلش رسید که نشان دهنده کاهش ۸.۷۷ درصدی است.
واردات از آمریکای شمالی در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۸۱۹.۲۷۴ میلیون دلار از ۶۳۹.۶۰۹ میلیون دلار در سال گذشته رسید که نشان دهنده افزایش ۲۸ درصدی است که بیشترین میزان واردات از ایالات متحده است.
در همان منطقه، صادرات پاکستان به آمریکای لاتین در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۱۹.۰۳۷ میلیون دلار در مقابل ۱۴.۹۵۳ میلیون دلار در سال گذشته رسید که نشان دهنده افزایش ۲۷ درصدی است. در سال مالی 2024، ارزش صادرات به این منطقه به ۷۷.۸۲۲ میلیون دلار در مقابل ۵۳.۰۸۷ میلیون دلار در سال گذشته رسید که نشان دهنده افزایش ۴۶.۵۹ درصدی است.
واردات از آمریکای لاتین در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۱.۲۴۱ میلیون دلار در مقابل ۶.۲۷۸ میلیون دلار در سال گذشته رسید که نشان دهنده کاهش ۸۰ درصدی است.
طبق دادههای بانک مرکزی پاکستان، صادرات پاکستان به آمریکای جنوبی ؛ آرژانتین، برزیل، اروگوئه و غیره در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۱۱۱.۷۱۴ میلیون دلار از ۱۱۱.۳۵۳ میلیون دلار در ماههای مشابه سال گذشته رسید، که نشان دهنده رشد ناچیز ۰.۳۲ درصدی است.
در آمریکای جنوبی، صادرات پاکستان به آرژانتین در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۱۴.۳۷۶ میلیون دلار از ۱۹.۸۶۱ میلیون دلار در سال گذشته رسید، که نشان دهنده کاهش ۲۷.۶۲ درصدی است. با این حال، صادرات پاکستان به برزیل ۰.۷۷ درصد کاهش یافت واز ۴۵.۰۷۵ میلیون دلار در سال گذشته به ۴۴.۷۲۷ میلیون دلار در سال جاری رسید.
صادرات پاکستان به اروگوئه در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۲.۲۷۱ میلیون دلار در مقابل ۲.۶۳۶ میلیون دلار در سال گذشته رسید، که نشان دهنده کاهش ۱۳.۸۴ درصدی است. طبق گفته بانک مرکزی، ایالات متحده همچنان بزرگترین مقصد صادراتی پاکستان در این منطقه است.
واردات از آمریکای جنوبی در چهار ماه اول سال مالی 2025 به ۲۹۶.۶۶۳ میلیون دلار در مقابل ۱۵۸.۷۸۶ میلیون دلار در سال گذشته رسید، که نشان دهنده افزایش ۸۶.۸۳ درصدی است. آمریکای جنوبی دومین مقصد بزرگ واردات در قاره پس از آمریکای شمالی است.
پ.ن اندیشکده:
شاید برای خوانندگان محترم ابن سوال پیش آمده باشد که چرا سال مالی 2025 در حالی که هنوز در سال 2024 هستیم، ذکر شده است؟
دلیل استفاده از سال مالی 2025 در این مقاله، به نحوه حسابداری و بودجهبندی در بسیاری از کشورها، از جمله پاکستان، برمیگردد. سال مالی لزوماً منطبق بر سال تقویمی (از اول ژانویه تا 31 دسامبر) نیست. بسیاری از کشورها از یک سال مالی متفاوت استفاده میکنند که ممکن است در هر زمانی از سال شروع و پایان یابد. این کار به دلایل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی، چرخههای اقتصادی، یا دلایل تاریخی انجام میشود. استفاده از سال مالی 2025 در این مقاله، به دلیل تفاوت بین سال مالی و سال تقویمی و همچنین روشی است که سازمانها و دولتها برای برنامهریزی و گزارشدهی مالی خود استفاده میکنند.
سال مالی در پاکستان در ماه ژوئن شروع شده و در ژوئن سال بعد به پایان میرسد. بنابراین، وقتی در اواسط سال 2024 هستیم، در واقع در حال بررسی دادههای مربوط به ماههای ابتدایی سال مالی 2025 هستیم.