اتحاد شبکه های تروریستی در پاکستان و خطرات جدی در کمین
حمله وحشتناک دو ماه گذشته به یک اتوبوس مسافربری که از بزرگراه قراقروم در منطقه چیلاس- گلگت-بالتیستان عبور می کرد ، یادآور تهدید تروریستی فزاینده ای است که سایه ای طولانی بر پاکستان انداخته است. حوادث تلخ ماه های اخیر ، همراه با یک سری حملات شدید به پایگاه هوایی آموزش میانوالی ، حمله مرزی به چترال و حمله به تاسیسات نظامی ژوب کانت ثابت می کند که تروریست ها اعتماد به نفس و توانایی هایی را که قبل از تسخیر افغانستان توسط طالبان از دست داده بودند مجددا به دست آورده اند.
ساختار شبه نظامی که بوجود آمده به طور فزاینده ای شبیه به دوران قبل از سال 2014 می باشد که در آن گروه های متعدد با انگیزه های مذهبی و تندرو در نقاط مختلف کشور فعال بودند. مقامات حمله به اتوبوس چیلاس را به دلیل اختلافات فرقه ای و قبیله ای تایید نمیکنند و با توجه به گرایشات مختلف قربانیان و گزارش های تایید نشده ای که در رسانه های اجتماعی منتشر شده است نشان می دهد که گروه تروریستی لشکر جهنگوی (LJ) مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.
اگر این مساله درست باشد ، نگرانی های کارشناسان مبارزه با تروریسم در مورد گروه بندی مجدد LJ در بخش هایی از کشور ، به ویژه Chilas ، که قبلا یک پایگاه پشتیبانی پراکنده را در اختیار داشت ، بجا و درست است. حضور غیرقانونی گروه تحریک طالبان در منطقه نیز نگرانی هایی را به دلیل حضور شرکت های چینی که در پروژه سد داسو کار می کنند ، ایجاد می کند.
مورد خاصی که از حملات گروه تحریک طالبان پاکستان ( TTP ) به اتوبوس کارگران چینی گزارش شده است ، در نوامبر 2022 اتفاق افتاد.
بررسی سوابق گروه های تروریستی شان میدهد عمدتا از تاکتیک شلیک به اتوبوس های عبوری استفاده کرده اند و معتقد بودند که اکثریت مسافران متعلق به فرقه های مذهبی رقیبشان هستند.
ساختار شبه نظامی و تروریستی به طور چشمگیری شبیه به دوران قبل از سال 2014 شده است.
ظهور مجدد LJ نشانه ای خطرناک برای امنیت داخلی است. بخش های مبارزه با تروریسم سند و پنجاب ادعا کرده اند که چندین مظنون LJ از کراچی و پنجاب جنوبی در چند هفته گذشته دستگیر شده اند. LJ فقط یک گروه تروریستی فرقه ای نیست ؛ بلکه سابقه اتحاد با TTP و القاعده و کمک به حملات تروریستی بزرگ سازماندهی شده توسط این سازمان ها را در کارنامه خود دارد.
مساله نگران کننده ای که وجود دارد این است که LJ به عنوان اولین نقطه تماس برای جوانان آموزش دیده عمل می کند و آنها را به گروه هایی مانند TTP و گروه شبه نظامی دولت اسلامی متصل می کند.
ضرورت زیادی برای تجزیه و تحلیل استراتژی ها ، تاکتیک ها و ارتباط گروه های تروریستی مستقر در منطقه قبیله ای پاکستان قبل از عملیات Zarb-i-Azb در سال 2014 وجود دارد.
نکته مهم دیگری که ما باید بررسی کنیم این است که آنها منابع خود را برای ایجاد یکی از بدترین حملات تروریستی در تاریخ کشور ،از کجا تامین کرده اند. به ویژه باید توجه داشت که عوامل درگیری عمدتا همان افراد هستند و اینکه آنها در حال حاضر در سراسر مرز مستقر هستند.
مشخص نیست که آیا تروریست های درگیر در حمله 4 نوامبر به پایگاه هوایی آموزش میانوالی نیروی هوایی پاکستان، از حمایت محلی برخوردار بودند یا خیر. با این حال ، چنین حملات با شدت بالا به طور معمول به خوبی برنامه ریزی و اجرا می شوند و اغلب با مشارکت و همکاری بین سازمان های متعدد صورت میگیرد.
سوابق تاریخی نشان میدهد که القاعده با حمایتهای محلی که داشته است ، توانست حملات تروریستی بزرگ به تاسیسات نظامی پاکستان را برنامه ریزی کند. روش عملیاتی آنها اغلب شامل درگیر کردن سه سازمان در یک حمله بود
TTP :، به عنوان یک شریک مهم برای ارائه منابع انسانی و تدارکات ،
جنبش اسلامی ترکستان شرقی یا جنبش اسلامی ازبکستان برای ارائه جنگجویان خارجی ماهر
و یک گروه پشتیبانی محلی مانند LJ یا یک گروه شبه نظامی مسلح دیگر.
القاعده و طالبان پاکستان از تکنیک های پیچیده ای استفاده می کردند که شبیه به تکنیک هایی بود که شورشیان در عراق استفاده می کردند. این تاکتیک ها در سه حمله تروریستی بزرگ بین سال های 2008 و 2014 مورد استفاده قرار گرفت: حمله به ساختمان آژانس تحقیقات فدرال در لاهور و حملات به سفارت دانمارک و هتل ماریوت در اسلام آباد. در سال 2009 ، این گروه ها استراتژی های عملیاتی خود را بهبود دادند.
آنها با موفقیت حملات بمبئی را در چهار حمله بزرگ در پاکستان تکرار کردند: حمله به GHQ در راولپندی ، حمله به تیم کریکت سریلانکا در لاهور و دو حمله به مدرسه آموزش پلیس ماناوان در لاهور.
علاوه بر این ، سال 2009 سالی بود که شبه نظامیان شهرها را هدف قرار داده و از طریق حملات مکرر سعی در تقویت تأثیر تروریسم داشته اند ، روندی که تا به امروز ادامه دارد. بعنوان مثال ، آنها پیشاور را در سال 2009 و لاهور را در سال 2010 هدف قرار دادند و بر کراچی ، کویته و پیشاور در سال 2011-12 تمرکز کردند.
حملات تروریستی در سال 2023 نشان می دهد که یک اتحاد مشابه به وجود آمده است ، یا TTP خود را به یک سازمان تبدیل کرده است که می تواند حملات مشترک به سبک القاعده را طراحی و راه اندازی کند.
گروه شبه نظامی تحریک جهاد پاکستان(TJP)، مسئولیت حمله به پایگاه هوایی میانوالی را بر عهده گرفت این گروه به عنوان یک زیر شاخه از TTP در نظر گرفته می شود. همچنین شک و تردیدهایی در این مورد وجود دارد که بغیر از سربازانی که از مناطق جنوب پنجاب ، ژوب و درا اسماعیل خان در بلوچستان و KP در این گروه عضویت دارند، شهروندان افغان نیز در گروه TJP عضویت داشته باشند.
توانایی TTP برای استخدام جنگجویان در مناطق مرزی پنجاب ، KP و بلوچستان بدون حمایت کافی محلی یا یک شبکه سازمانی ریشه دار ، بسیار سخت و دشوار خواهد بود. در نتیجه ، LJ و دیگر سازمان های تروریستی مانند جیش محمد به دلیل زیرساخت های مناسب خود در این مناطق ، مشکوک به ارائه چنین حمایت هایی هستند.
تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که آیا القاعده همچنان در سازماندهی حملات تروریستی مانند حملات اعلام شده توسط TJP در ماه های اخیر دخیل است یا خیر. در حالی که حضور القاعده در منطقه ضعیف شده است ، اما به طور کامل ریشه کن نشده است. بنابراین ، آنها ممکن است از TTP تحت پوشش TJP حمایت کنند.
نگرانی های جدیدی در مورد احتمال احیای LJ بوجود آمده است. این سازمان در شش تا هفت سال گذشته از شبکه تروریستی غایب بوده است ، زیرا نیروهای اجرایی قانون تقریبا شبکه آنها را منهدم کرده بودند.
ظهور مجدد LJ قطعه گمشده پازل تروریستی را تکمیل می کند. در حالی که سازمان های شبه نظامی و فرقه ای تندرو دیگر می توانند جایگزین دیگری تلقی شوند اما LJ همچنان یک مظنون قوی محسوب میشود.
این تشکیلات تروریستی در طول تاریخ به عنوان الهام بخش ایدئولوژیک برای جوانان رادیکال ، به ویژه کسانی که در دوره های آموزشی آنها شرکت کرده بودند ، خدمت کرده است. LJ همچنین از طرف سازمان های فرقه ای مانند Ahle sunnat wal Jamaat که طایفه ای و رادیکالی برخورد میکنند ، خط مشی و توصیه های اجرایی میگیرند و این درحالی است که که نهادهای دولتی رویکرد نرمی در مواجهه با آنها اتخاذ کرده اند.
مدرس های رادیکال با سابقه ارتباط با گروه های شبه نظامی و فرقه ای نیز نمی توانند نادیده گرفته شوند.
تهدید تروریستی موجود که در حال تکامل نیز هست، نیاز به هوشیاری و نظارت دقیق بر تغییر رفتار در سازمان های فرقه ای و تروریستی دارد. این امر برای جلوگیری از وضعیتی مشابه دوره پیش از سال 2014 بسیار حیاتی و مهم است.