بازی دو سر برد پاکستان با ایران و عربستان (قسمت اول)

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

امروز آقای فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان به همراه یک هیأت بلند پایه اقتصادی وارد اسلام آباد پایتخت پاکستان خواهد شد.

آقای مهندس عبدالرحمان الفضلی، وزیر آب و کشاورزی ، آقای بندر ابراهیم الخرایف، وزیر صنعت و منابع طبیعی، آقای بدر البدر، معاون وزیر سرمایه گذاری به همراه آقای محمد مزیاد التوایجری، رئیس کمیته ویژه عربستان سعودی و چند مدیر ارشد حوزه انرژی و سرمایه گذاری، وزیر امورخارجه عربستان را در این سفر همراهی خواهند کرد.

هدف اصلی از سفر این هیات بلند پایه عربستان به اسلام آباد نهایی کردن بیش از ۷ قرار داد میان دو کشور به مبلغ ۵ میلیارد دلار میباشد.

سرمایه گذاری در پروژه سد بزرگ باشا، پروژه بزرگ معدن چنیوت در ایالت پنجاب، سرمایه گذاری در دو منطقه ویژه توریستی در ایالت خیبر پختونخواه ، احداث چند پالایشگاه کوچک در بندر گوادر و خرید ۱ میلیارد دلار از سهم معدن بزرگ ریکودک در ایالت بلوچستان پاکستان مهمترین پروژه های تعریف شده میان دو کشور است.

در سفر اخیر آقای شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان در تاریخ ۱۸ و ۱۹ فروردین به کشور عربستان، آقای بن سلمان موافقت اولیه خود را برای سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلاری در پاکستان اعلام نموده بود.

بر اساس برنامه ریزی انجام شده، قرار است این هیات ظرف مدت ۲ روز مقدمات امضای قراردادهای مطرح شده را نهایی نموده و پس از آن در هفته اول یا دوم آوریل ( اواسط اردیبهشت ماه ) آقای بن سلمان با سفر به اسلام آباد آن را امضا نماید.

سرمایه گذاری  ۵ میلیارد دلاری عربستان اولین مرحله از سرمایه گذاری ۳۵ میلیارد دلاری این کشور در پاکستان است و پس از آن شاهد سرمایه گذاری کشورهای بحرین، امارت متحده عربی و قطر در پاکستان خواهیم بود.

کشورهای حاشیه خلیج فارس به رهبری عربستان و امارات متحده عربی قصد دارند، با سرمایه گذاری گسترده در حوزه کشاورزی، معدن و حمل و نقل پاکستان ، این کشور را به یکی از مراکز اصلی تولید محصولات کشاورزی خود تبدیل نمایند .

بر اساس برنامه ریزی های کمیسیون ویژه تسهیل سرمایه گذاری پاکستان (اس آی اف سی ) در صورت تحقق برنامه های ارائه شده،  پاکستان میتواند بیش از ۹۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی در مدت ۵ سال به دست آورد.

از سوی دیگر، بر اساس اعلام وزارت امور خارجه پاکستان، آقای رئیسی  رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران، قرار است اواخر آوریل ( اوایل فروردین)  به اسلام آباد سفر نماید.

سفر هیات ویژه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۶ فروردین به سرپرستی آقای صفری، معاون دیپلماسی  اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد نشان از عزم دولت ایران برای نهایی کردن سفر آقای رئیسی و گسترش روابط با پاکستان دارد.

با توجه به صحبتهایی که با مسئولین بلند پایه اقتصادی در پاکستان داشته ام، تمرکز اصلی ایران بر موضوعاتی همچون نهایی کردن پروژه خط لوله گاز ایران و پاکستان، گسترش بازارچه های مرزی و گسترش همکاری های ترانزیتی بین دو کشور است.

اما دو رویداد مهم پس از نهایی شدن سفر آقای رئیسی به اسلام آباد رخ داده است.

اولین حادثه ، حمله تروریستی و ناجوانمردانه جیش الظلم به شهرستان چابهار و راسک در ۱۶ فروردین ماه ، یعنی همزمان با سفر هیات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد بود که باعث شهادت ۱۶ نفر از نیروهای حافظ امنیت جمهوری اسلامی ایران شد.

در دومین رویداد، وزارت کشور پاکستان ، لشکر زینبیون، که همان رزمندگان پاکستانی علیه داعش در سوریه هستند را به صورت رسمی گروه تروریستی اعلام نمود.

هر چند پاکستان بارها در خصوص حضور نیروهای پاکستانی در سوریه و آموزش نظامی آنان توسط جمهوری اسلامی ایران اعتراض خود را به ایران اعلام نموده بود اما تروریستی اعلام کردن آنان حاوی پیام مهمی بود که دقیقا پیش از سفر آقای رئیسی مخابره گردید.

اما با بررسی تاریخ روابط ایران و پاکستان میتوان فهمید، هرگاه ایده های بهبود روابط و گسترش همکاری های اقتصادی بین ایران و پاکستان به مرحله عملیاتی نزدیک میگردد، شیطنت های رسانه ای و تروریستی پیش از هر چیز به پیشواز آن رفته و معمولا اثر مخرب خود را در اجرایی نمودن ایده های مسئولین دو کشور به خوبی برجای میگذارد.

 

در قسمت بعدی مقاله در خصوص راهکارهای اندیشکده اقبال به منظور بهبود و تعمیق روابط بین ایران و پاکستان مفصل خواهم نوشت.

نوشته های مرتبط:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *