در گوادر پاکستان چه خبر است؟
گوادر ، یک شهر بندری است که در جنوب غربی استان بلوچستان پاکستان واقع شده است و تنها ۱۷۰ کیلومتر از بندر چابهار ایران فاصله دارد.
گوادر یک کلمه ی بلوچی است که از دو کلمه ی گوا ( به معنی باد) و در ( به معنی دروازه ) تشکیل شده است و به معنی دروازه ی باد است .
شهر گوادر ۱۰۰ مین شهر بزرگ پاکستان است که در حال حاضر حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت دارد و اکثر مردم این شهر بلوچ هستند.
جالب است بدانید که این بندر و شهر بندری تا سال ۱۹۵۸ متعلق به سلطنت عمان بوده است .
در سال ۱۹۵۷ نخست وزیر وقت پاکستان آقای فیروزخان نون و همسرش وقار النسا نون، در مذاکرات مختلف و به دور از هیاهوی رسانه ای با سعید بن تیمور، سلطان وقت عمان، او را راضی نمودند تا این بندر و شهر بندری آن را به قیمت ۳ میلیون دلار به پاکستان واگذار نماید.
ظاهرا آقای شاهزاده کریم آغا خان ، امام و رهبر شیعیان اسماعیلی مسولیت این مذاکرات را بر عهده داشته و مبلغ ۳ میلیون دلار را نیز ایشان از طرف دولت پاکستان به سلطان عمان پرداخت نموده است!
بندر گوادر یکی از عمیق ترین بنادر جهان است و به همین دلیل دولت چین توجه ویژه ای به این بندر دارد.
در سال ۲۰۱۵ دولت چین بعد از امضای قرارداد کرویدور اقتصادی چین و پاکستان تعهد نمود که ۴۵ میلیارد دلار در این قرارداد هزینه نماید و ستون اصلی این قرارداد بر روی بندر گوادر بنا گردید. طبق آخرین اخبار منتشر شده در قرارداد چین و پاکستان مقرر گردیده ۹۱ درصد از منافع مادی این بندر به کشور چین و ۹ درصد آن به کشور پاکستان برسد!
دولت چین تا کنون در حدود ۱۰ میلیارد دلار در توسعه ی این شهر بندری هزینه نموده است که ۲ میلیارد آن جهت ساخت بزرگراه گوادر تا کراچی ، ۳ میلیارد آن صرف ساخت منطقه ی ویژه ی اقتصادی گوادر ، ۱ میلیارد آن صرف ساخت بزرگترین فرودگاه کشور پاکستان در این بندر و ما بقی آن به ساخت زیر ساخت های بندری این شهر اختصاص یافته است.
اما چند ماهی است که این شهر و بندر استراتژیک پاکستان شاهد نا آرامی های بسیاری است و دولت پاکستان تمام تلاش خود را نموده تا کمتر کسی از نا آرامی های آن گزارشی تهیه نماید.
بعد از صحبت با گزارشگران مختلف منطقه و مسولین محلی متوجه شدیم آقای مولوی هدایت الرحمان، از اعضای حزب جماعت اسلامی پاکستان، با ایجاد یک جنبش اجتماعی به نام (جنبش حق ما را بدهید، HDO) توانسته هزاران نفر از مردم بلوچ که اکثرا هم ماهیگیر هستند را به دور خود جمع کند و با برگزاری تظاهرات و تحصن در این شهر بندری از ادامه ی فعالیت های ساخت و سازی آن جلوگیری نماید.
در یکی از همین راهپیمایی ها که در ۲۷ نوامبر سال گذشته برابر با ۶ آذر ماه امسال در این شهر برگزار شد، یکی از نیروهای پلیس به نام آقای یاسر هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد.
پس از این اتفاق دولت پاکستان دستور دستگیری مولوی هدایت الرحمان ( عکس بالا متعلق به مولوی هدایت الرحمان میباشد) را صادر کرد و ایشان نیز همان شب از گوارد فرار کرده و در شهرهای کویته و کراچی مخفی شد.
در مصاحبه ای که با یکی از خبرنگاران محلی پاکستان انجام داد، آقای هدایت الرحمان اعلام نمود که هیچ مشکلی با فعالیت شرکتهای چینی در این منطقه ندارد و به دنبال بر هم زدن نظم و امنیت منطقه نیست ، اما اجازه نخواهد داد تا کشتی های ماهیگیری از شهر کراچی به آبهای این بندرگاه وارد شوند و بدون مجوز به صید ماهی بپردازند و مردم ماهیگیر منطقه از این نعمت الهی بهره ی کمتری ببرند.
آقای هدایت الرحمان همچنین اعلام کرد که به منظور دفاع از خود و طرفداران خود در دادگاه گوادر حضور خواهد داشت .
اما روز شنبه ۱۴ ژانویه ی امسال برابر با ۲۴ دی ماه، هنگامی که ایشان در دادگاه محلی شهر گوادر برای دفاع از خود حضور یافت، پلیس و نیروهای ویژه ی این شهر آقای مولوی هدایت الرحمان و ۳ نفر از همکاران نزدیک او را دستگیر نموده و به زندانی در شهر کویته منتقل نمودند.
تحصن ها و راهپیمایی های زیادی علیه دستگیری ایشان در شهر گوادر برگزار شده و حتی کانون وکلای بلوچستان و سناتورهای این استان نیز ضمن محکوم کردن دستگیری آقای هدایت الرحمان از دولت مرکزی خواسته اند تا هر چه زودتر ضمن آزادی او، اجازه دهند تا از حق شهروندی خود استفاده کرده و در دادگاه از خود دفاع نماید.
اما به نظر میرسد، دولت پاکستان و نهادهای امنیتی آن، جنبش حق ما را بدهید و شخص آقای هدایت الرحمان را بیش از یک جنبش مدنی محلی میبینند
و آن را تهدیدی علیه بزرگترین پروژه ی اقتصادی و استراتژیک پاکستان یعنی توسعه ی شهر بندری گوادر که پاشنه آشیل کریدور اقتصادی چین
و پاکستان است میدانند.
به هر حال مردم این شهر استراتژیک پاکستان، که تا کنون فعالیت سیاسی و اجتماعی خاصی را تجربه نکرده و کسی را نیز قبل از ایشان به عنوان رهبر خود قبول نداشته اند، بعد از دستگیری رهبر معنوی و اجتماعیشان عزم خود را جزم کرده اند تا آزادی آقای هدایت الرحمان به تظاهرات و تحصن های خود ادامه دهند .
باید دید دولت مرکزی پاکستان و نهادهای امنیتی آن، تا چه حد حاضرند در مقابل خواسته ی مردم محلی مقاومت نمایند.
شاید هم استراتژی دیگری برای آرام کردن مردم این منطقه داشته باشند.