روابط پاکستان و ایالات متحده آمریکا

قسمت چهارم
روابط پاکستان و ایالات متحده آمریکا
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
روابط پاکستان و ایالات متحده آمریکا

 

۲۰۱۳۲۰۱۲: احساسات آمریکا نسبت به  پاکستان

از آنجایی که برخی در دولت ایالات متحده ادعا کردند که بن لادن را بدون کمک پاکستان دستگیر کرده‌اند، ادعاهای متعددی مبنی بر محافظت از بن لادن توسط دولت پاکستان مطرح شد. منتقدان به  رابطه ی نزدیک و مستحکم بن لادن با آکادمی نظامی پاکستان و استانداردهای دوگانه پاکستان در مورد عاملان حملات بمبئی در سال ۲۰۰۸  اشاره کردند که ایالات متحده ترجیح داد قبل از عملیات به مقامات پاکستانی اطلاعی ندهد.

 

با این حال، به گفته استیو کول، تا سال ۲۰۱۹، هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر آگاهی پاکستان از حضور بن لادن در ایبت آباد، حتی توسط یک جناح سرکش یا گروهی در داخل دولت، وجود نداشت، به جز این واقعیت که مقر بن لادن در نزدیکی آکادمی نظامی پاکستان (البته از آنجا مستقیماً قابل مشاهده نیست) واقع شده بود.

 

اسناد به دست آمده از محوطه ابیت آباد عموماً نشان می دهد که بن لادن از تماس با اطلاعات و پلیس پاکستان بسیار محتاط بوده است، به ویژه با توجه به نقش پاکستان در دستگیری خالد شیخ محمد و همچنین جایزه ۲۵ میلیون دلاری که  آمریکا برای اطلاعاتی که منجر به  دستگیری بن لادن می شد پیشنهاد داده بود ، برای افسران پاکستانی با توجه به  اینکه آنها به فساد مشهور بودند، بسیار فریبنده بوده است.

اگر چه این محوطه، به‌طور غیرمعمول بلند است،  اما این مسئله کمتر از آنچه که آمریکایی‌ها تصور می‌کردند به چشم می‌آمد.چون در این منطقه به دلیل  عادت رایج محلی ،مردم  دیوار  خانه‌ها را برای محافظت در برابر خشونت یا برای اطمینان از حریم خصوصی اعضای زن خانواده، بلند می سازند.

 

بر اساس پرونده های فاش شده، در دسامبر ۲۰۰۹، دولت تاجیکستان به مقامات آمریکایی نیز گفته بود که بسیاری در پاکستان از محل اختفای بن لادن آگاه هستند.

لئون پانتا، رئیس سیا می گوید : سیا دخالت پاکستان در این عملیات را رد  می کند، زیرا بیم آن را داشت که «هر گونه تلاشی از سمت پاکستانی‌ها برای همکاری  می توانست این مأموریت را به خطر بیندازد. آنها ممکن بود به اهداف مورد نظر هشدار و اطلاع  دهند. »

با این حال، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه، اظهار داشت که “همکاری با پاکستان به ما کمک کرد تا  به بن لادن و محوطه ای که او در آن پنهان شده بود برسیم .  اوباما  هم صحبتهای او را تکرار کرد.

. جان اُ. برنان، مشاور ارشد اوباما در مبارزه با تروریسم، گفت که غیرقابل تصور است که بن لادن از داخل پاکستان  هیچ حمایتی نداشته باشد. وی در ادامه اظهار داشت: “مردم از این موضوع به عنوان مخفی شدن در معرض دید یاد می کنند. ما در حال بررسی هستیم که چگونه او توانسته است برای مدت طولانی در آنجا مخفی شود.”

 

در سال ۲۰۱۲، شکیل افریدی، دکتری که یک کمپین واکسیناسیون جعلی – با همکاری ایالات متحده در جستجوی القاعده و بن لادن – راه اندازی کرده بود، توسط پاکستان به خیانت محکوم  و به ۳۳ سال زندان محکوم شد.

 

کنگره ایالات متحده به کاهش ۳۳ میلیون دلاری کمکهای خود به پاکستان رأی داد: ۱ میلیون دلار به ازای  هر سالی که شکیل افریدی به زندان محکوم شد کم کردند . نقش دکتر افریدی توسط روزنامه بریتانیایی گاردین در جولای ۲۰۱۱ افشا شد.

کمپین واکسیناسیون جعلی سیا به شدت به واکسیناسیون  فلج اطفال در پاکستان  و در مناطق قبایلی آسیب رساند. کارشناسان از تلاش جعلی واکسیناسیون سیا برای یافتن بن لادن انتقاد کرده و اظهار داشتند که می توانست راه بهتر و اخلاقی تری برای یافتن بن لادن وجود داشته باشد.

 

۲۰۱۵و ۲۰۱۴: نزدیک شدن دو کشور به یکدیگر

پس از سال‌ها روابط ضعیف بین دولتی، دو کشور همکاری نزدیک‌تری را آغاز کردند، به‌ویژه پس از استفاده ی ایالات متحده از موشک‌های پهپاد برای حمله به تحت تعقیب‌ترین مبارز پاکستانی ملا فضل‌الله در ۲۴ نوامبر ۲۰۱۴، که «به سختی او را از دست دادند.»

ایالات متحده بعداً در نوامبر ۲۰۱۴  از هواپیماهای بدون سرنشین برای کشتن تعدادی از شبه نظامیان تحت تعقیب پاکستان که در یک منطقه دورافتاده نزدیک مرز افغانستان پنهان شده بودند، استفاده کرد.

عملیات ضرب عضب پاکستان علیه شبه نظامیان در وزیرستان شمالی ، به قول سپهبد جوزف اندرسون، شبکه حقانی را که مدتها توسط ایالات متحده به داشتن یک بندر امن در پاکستان متهم شده بود، را شکست داد.

سپس ایالات متحده یک فرمانده ارشد طالبان به نام لطیف محسود را دستگیر و به پاکستان که به دنبال دستگیری او بود، منتقل کرد.

در پی سفر بی‌سابقه دو هفته‌ای بلندپایه‌ترین مقام نظامی و نماینده مردم  پاکستان، ژنرال راحیل شریف ، آدام شیف اظهار داشت که روابط ایالات متحده و پاکستان پس از سال ها  تنش و  ناکارامدی ،در حال افزایش است.

پاکستان عدنان الشکری جمه، رهبر ارشد القاعده را که مدت ها تحت تعقیب ایالات متحده بود، کشت. گرم شدن روابط و افزایش همکاری های امنیتی بین افغانستان و پاکستان نیز از تحولات مثبت ایالات متحده بود که مدت ها تلاش کرده بود روابط بین دو کشور را بهبود بخشد.

در ۷ مه ۲۰۱۵، بر اساس گزارش داخلی تهیه شده توسط سرویس تحقیقات کنگره، پاکستان به طور کامل از بودجه ملی خود برای خرید ۱۸ هواپیمای جنگی جدید  F-16C/D Fighting Falcon Block 52 به ارزش ۱.۴۳ میلیارد دلار پرداخت کرده است.

همچنین علاوه بر  تسلیحات    ,  F-16 ۵۰۰  موشک هوا به هوا  AMRAAM و ۱۴۵۰بمب ۲۰۰۰ پوندی ، ۵۰۰     JDAM Tail Kitsبرای بمب های گرانشی و ۱۶۰۰ کیت هدایت لیزری پیشرفته   Paveway  دریافت کرده که همه اینها برای پاکستان ۶۲۹ میلیون دلار هزینه داشته است.

پاکستان همچنین ۲۹۸ میلیون دلار برای ۱۰۰ موشک ضد کشتی هارپون ، ۵۰۰ موشک هوا به هوا ساید وایندر (۹۵ میلیون دلار)؛ و هفت تفنگ دریایی سیستم تسلیحاتی   Phalanx Close-In  (۸۰ میلیون دلار)  پرداخت کرده است. پاکستان ۲۶ هلیکوپتر کمکی بل ۴۱۲ ای پی به همراه قطعات مرتبط و  هزینه ی نگهداری آن ، به ارزش ۲۳۵ میلیون دلار آمریکا   را به عنوان وجوه حمایتی  که از بودجه پنتاگون  تحت ائتلاف به آن اختصاص داده شده بود  نیز دریافت کرد.

در ۱۱ فوریه ۲۰۱۶، دولت ایالات متحده ۸۶۰ میلیون دلار برای کمک به پاکستان در طول سال مالی ۲۰۱۷-۲۰۱۶ پیشنهاد کرده است که شامل ۲۶۵ میلیون دلار برای سخت افزار نظامی علاوه بر بودجه ضد شورش است.

 

از ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰: بیگانه شدن  تدریجی

در ۲۱ اوت ۲۰۱۷، دونالد ترامپ استراتژی جدید خود را برای جنگ افغانستان اعلام کرده و پاکستان را به فراهم کردن پناهگاه های امن برای تروریست ها متهم کرد. ترامپ گفت: «مردم پاکستان از تروریسم و افراط‌گرایی آسیب زیادی دیده‌اند. ما این کمک‌ها و فداکاری‌ها را به رسمیت می‌شناسیم، اما پاکستان به همان سازمان‌هایی که هر روز تلاش می‌کنند تا مردم ما را بکشند، پناه داده است.»

علاوه بر این، ترامپ همچنین هند را برای نقشی که در جنگ داشت ، ترغیب کرد. سخنرانی ترامپ منجر به افزایش احساسات ضد آمریکایی در پاکستان شد و اعتراضات علیه ترامپ در سراسر این کشور برگزار شد. دو ماه بعد، ترامپ در توییتی نوشت که در حال شروع به توسعه روابط بهتر با دولت پاکستان است.

در ۱ ژانویه ۲۰۱۸، دونالد ترامپ بار دیگر پاکستان را مورد انتقاد قرار داد و گفت: “آنها چیزی جز دروغ و فریب به ما نداده اند   “.رئیس جمهور ترامپ همچنین اعلام کرد که پرداخت ۳۰۰ میلیون دلار به پاکستان را لغو کرده است و دلیل آن ناکامی این کشور در انجام اقدامات قوی علیه شبه نظامیان طالبان افغان و پناهگاه های امن آنها در پاکستان است.

 

با این حال، پس از سفر عمران خان، نخست وزیر پاکستان به ایالات متحده و دیدار با رئیس جمهور دونالد ترامپ، روابط دو کشور بهبود یافت.

بسیاری از کارشناسان سفر خان به ایالات متحده را “بازنگری در روابط دوجانبه بین دو کشور” ارزیابی کردند.  ترامپ خواستار تقویت چشمگیر روابط تجاری بین پاکستان و ایالات متحده شد زیرا آمریکا مقصد اصلی صادرات پاکستان است. ترامپ همچنین پیشنهاد داد میان هند و پاکستان در مورد کشمیر میانجیگری کند. هر چند، پیشنهاد ترامپ بلافاصله توسط وزارت خارجه هند رد شد.

در سپتامبر ۲۰۱۹، در طی یک گردهمایی مشترک در هیوستون، ترامپ از تایید اتهامات تکراری که  هند به  پاکستان نسبت می داد ، خودداری کرد. ترامپ پس از گردهمایی مشترک ،خود را “دوست” پاکستان خوانده و عمران خان را “رهبری بزرگ” نامید.

در ژانویه ۲۰۲۰، رئیس جمهور ترامپ بار دیگر با نخست وزیر خان در داووس، در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد دیدار کرد. ترامپ از رشد روابط بین ایالات متحده و پاکستان استقبال کرده و گفت که ایالات متحده هرگز به  این اندازه ای که در حال حاضر تحت حکومت او است به پاکستان نزدیک نشده است. این سومین دیدار دو کشور بود و ترامپ بار دیگر پیشنهاد میانجیگری در مورد کشمیر را داد واظهارات وی مورد استقبال نخست وزیر خان قرار گرفت.

در سال ۲۰۲۰، عمران خان گفت که ایالات متحده به پاکستان فشار می آورد تا اسرائیل را به رسمیت بشناسد و گفت: ” اسرائیل تاثیر بسیار عمیقی روی ایالات متحده دارد.” خان همچنین گفت: “لابی اسرائیل بسیار قدرتمند است و به همین دلیل است که کل سیاست آمریکا در مورد خاورمیانه توسط اسرائیل کنترل می شود.”

 

پس از خروج آمریکا از افغانستان

پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱، ایالات متحده به وضوح از پاکستان فاصله گرفت، عمران خان آن را به‌عنوان آزاد شدن از بردگی توسط افغان‌ها توصیف کرد.. پاکستان دعوت امریکا  به «اجلاس سران برای دموکراسی» که  در دولت بایدن انجام می شد، را رد کرد.

در جریان بحران قانون اساسی که در سال ۲۰۲۲ در پاکستان رخ داد، عمران خان مقام آمریکایی دونالد لو را مقصر دانسته و ایالات متحده را به عنوان کشوری که مانند یک   “نامه تهدیدآمیز”  مورد سوال است معرفی کرده و به “تغییر رژیم” آمریکایی برای سقوط خود هشدار داد.

در بیانیه‌ای که در پایان «چهارمین گفت‌وگوی وزیران ۲+۲ آمریکا و هند» منتشر شد، ایالات متحده و هند از پاکستان در خواست کردند که «اقداماتی برگشت‌ناپذیر» اتخاذ کند تا اطمینان حاصل شود که خاک این کشور برای حملات تروریستی علیه هیچ کشور دیگری استفاده نمی‌شود.

در اکتبر ۲۰۲۲، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، پاکستان را “یکی از خطرناک ترین کشورهای جهان” طی سخنرانی که در کالیفرنیا در مورد تغییر وضعیت ژئوپلیتیک جهانی داشت، نام برد. نخست وزیر پاکستان شهباز شریف و بلاول بهتو زرداری وزیر امور خارجه این بیانیه را بی اساس خواندند . و سرپرست وزارت امور خارجه کشور ، سفیر آمریکا را برای توضیح درباره اظهارات بایدن احضار کرد.

از زمانی که دولت پاکستان در سال ۲۰۲۳  تصمیم گرفت نفت را از روسیه خریداری کند، داون (Dawn)  ادعا کرد که ایالات متحده روابط مثبتی را با پاکستان نشان داده و علیرغم امضا نکردن سقف قیمتی که تحت حمایت واشنگتن برای فرآورده‌های نفتی روسیه بود به آنها اجازه داده  که نفت را از روسیه با تخفیف خریداری کنند.

رقابت استراتژیک بین چین و ایالات متحده، درگیری های ژئوپلیتیکی موجود بین ایالات متحده و پاکستان را تشدید می کند. حنا ربانی کهر، وزیر امور خارجه پاکستان در یک یادداشت محرمانه ای که فاش شده، خواستار اولویت دادن به روابط با چین به جای مماشات با ایالات متحده شده بود.

در واکنش به سرکوب عمران خان، نخست وزیر سابق، گروه های مدافع پاکستانی-آمریکایی، اعضای کنگره امریکا را برای صدور بیانیه هایی بر علیه نقض حقوق بشر در پاکستان بسیج می کردند  که این کار باعث شد که روابط دوجانبه  بیش از پیش از بین برود.

 

دیدار سران پاکستان و آمریکا

بازدید رهبران پاکستان

بازدید رؤسای جمهور ایالات متحده

بازدید کننده تاریخ شرح
نخست وزیر لیاقت علی خان

 

۳ تا ۵ مه ۱۹۵۰ دیدار رسمی. سپس از شهر نیویورک ، شیکاگو، سانفرانسیسکو، لس آنجلس، هیوستون، نیواورلئان (لوئیزیانا)، اسکینکتودی (نیویورک) و بوستون (ماساچوست) دیدن کرد.

۳۰  مه ایالات متحده را ترک کرد.

فرماندار ملک غلام محمد ۸ تا ۱۳ نوامبر ۱۹۵۳ پس از انجام معالجه پزشکی در بوستون، با رئیس جمهور آیزنهاور ملاقات کرد.
نخست وزیر محمد علی بوگرا ۱۴ تا ۲۱ اکتبر ۱۹۵۴ مهمان رسمی.
نخست وزیر حسین شهید سهروردی ۱۰ تا ۱۳ ژوئیه ۱۹۵۷ دیدار رسمی. پس از آن از کلرادو اسپرینگز (کلرادو)، گراند کانیون (آریزونا)، لس آنجلس، سانفرانسیسکو، سالت لیک سیتی (یوتا)، اوماها (نبراسکا)، دیترویت (میشیگان)، و شهر نیویورک بازدید کرد.۲۷  ژوئیه ایالات متحده را ترک کرد.
رئيس جمهور سپهبد ایوب خان ۱۱ تا ۱۴ ژوئیه ۱۹۶۱ بازدید دولتی. در ۱۲ ژوئیه در کنگره ایالات متحده سخنرانی کرد. سپس از شهر نیویورک، گتیسبورگ (پنسیلوانیا)، سن آنتونیو، آستین و مزرعه ) LBJ تگزاس) بازدید کرد .

۱۸جولای ایالات متحده را ترک کرد.

رئيس جمهور سپهبد ایوب خان ۲۴ سپتامبر ۱۹۶۲ نشست غیررسمی در نیوپورت (رود آیلند.(سپس از شهر واشنگتن و نیویورک بازدید کرد .۲۷ سپتامبر ایالات متحده را ترک کرد.
رئيس جمهور سپهبد ایوب خان ۱۴ تا ۱۶ دسامبر ۱۹۶۵ بازدید دولتی. در ۱۲ دسامبر وارد ایالات متحده شد. از شهر نیویورک بازدید کرد.
رئیس جمهور ژنرال یحیی خان ۲۵-۲۴اکتبر ۱۹۷۰ در ضیافت شام کاخ سفید به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد شرکت کرد. در ۲۵ اکتبر به طور خصوصی با ریچارد نیکسون ملاقات کرد.
نخست وزیر ذوالفقار علی بهتو ۱۸تا ۲۰ سپتامبر ۱۹۷۳ دیدار رسمی. در ایالات متحده از ۱۷ تا ۲۴ سپتامبر؛ از ویلیامزبورگ، سانفرانسیسکو و شهر نیویورک بازدید کرد.
نخست وزیر ذوالفقار علی بهتو ۴ تا ۷ فوریه ۱۹۷۵ دیدار رسمی. سپس از شهر نیویورک دیدن کرد. ۸  فوریه ایالات متحده را ترک کرد.
رئيس جمهور محمد ضیاءالحق ۳ اکتبر ۱۹۸۰ بازدید خصوصی هنگام شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل
رئيس جمهور محمد ضیاءالحق ۹-۶ دسامبر ۱۹۸۲ بازدید دولتی؛ از شهر نیویورک، هیوستون، ساکرامنتو و سانفرانسیسکو بازدید کرد. ۱۴ دسامبر ایالات متحده را ترک کرد.
رئيس جمهور محمد ضیاءالحق ۲۳اکتبر ۱۹۸۵ با رئیس جمهور ریگان در شهر نیویورک در پذیرایی و ضیافت ناهار در سازمان ملل متحد ملاقات کرد.
نخست وزیر محمد خان جونیجو ۱۵ تا ۱۸ ژوئیه ۱۹۸۶  دیدار رسمی؛ از اورلاندو (فلوریدا) و شهر نیویورک بازدید کرد. ۲۲ ژوئیه ایالات متحده را ترک کرد.
نخست وزیر بی نظیر بهتو ۵ تا ۷ ژوئن ۱۹۸۹ دیدار رسمی؛ از بوستون و شهر نیویورک بازدید کرد. ۱۰ ژوئن ایالات متحده را ترک کرد.
رئيس جمهور فاروق لغاری ۲۷- ۲۳مه ۱۹۹۴ در ۲۱ مه وارد ایالات متحده شد. ۱ ژوئن آنجا را ترک کرد. همچنین از روچستر، نیویورک بازدید کرد. طی یک دیدار خصوصی با رئیس جمهور بیل کلینتون ملاقات کرد. بعداً از شهر نیویورک دیدن کرد.
نخست وزیر بی نظیر بهتو

 

۹ تا ۱۱ آوریل ۱۹۹۵ بازدید کاری رسمی .در ۵ آوریل وارد ایالات متحده شد. همچنین از شهر نیویورک و لس آنجلس بازدید کرد. ۱۴  آوریل ایالات متحده را ترک کرد.
نخست وزیر نواز شریف ۲۲ سپتامبر ۱۹۹۷ با رئیس جمهور بیل کلینتون در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.
نخست وزیر نواز شریف ۲۱ سپتامبر ۱۹۹۸ با رئیس جمهور کلینتون در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.
نخست وزیر نواز شریف ۱ دسامبر ۱۹۹۸ بازدید کاری و رسمی
نخست وزیر نواز شریف ۴  تا ۵ ژوئیه ۱۹۹۹ در جریان یک دیدار خصوصی با رئیس جمهور بیل کلینتون در مورد کشمیر گفتگو کرد.
رئيس جمهور پرویز مشرف ۱۰  نوامبر ۲۰۰۱ با جورج دبلیو بوش در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.

 

رئيس جمهور پرویز مشرف ۱۲ تا ۱۴ فوریه ۲۰۰۲ بازدید کاری و رسمی
رئيس جمهور پرویز مشرف ۱۲  سپتامبر ۲۰۰۲ با رئیس جمهور بوش در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.
رئيس جمهور پرویز مشرف ۲۷-  ۲۳ژوئن ۲۰۰۳ بازدید کاری  . با رئیس جمهور بوش در واشنگتن دی سی و کمپ دیوید دیدار کرد. ۲۰ ژوئن وارد بوستون شد. بعداً از لس آنجلس دیدن کرد.
رئيس جمهور پرویز مشرف ۲۴  سپتامبر ۲۰۰۳ با رئیس جمهور بوش در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.
نخست وزیر ظفرالله خان جمالی ۳۰ سپتامبر – ۴ اکتبر ۲۰۰۳ سفر کاری، دیدار با رئیس جمهور ایالات متحده
رئيس جمهور پرویز مشرف ۲۲-۲۱سپتامبر ۲۰۰۴ با رئیس جمهور بوش در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.
رئيس جمهور پرویز مشرف ۴-۳  دسامبر ۲۰۰۴ بازدید کاری.
نخست وزیر شوکت عزیز ۲۴-۲۲ژانویه ۲۰۰۶ بازدید کاری. در ۱۹ ژانویه وارد ایالات متحده شد. همچنین از شهر نیویورک و بوستون بازدید کرد.
رئيس جمهور پرویز مشرف ۲۰ تا ۲۲ سپتامبر ۲۰۰۶ بازدید کاری.
رئيس جمهور پرویز مشرف ۲۷ سپتامبر ۲۰۰۶ همچنین در ۲۷ سپتامبر با حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان دیدار کرد.
نخست وزیر یوسف رضا گیلانی

 

۳۰-۲۷ جولای ۲۰۰۸ بازدید کاری.
رئيس جمهور آصف علی زرداری ۲۳ سپتامبر ۲۰۰۸ با  رئیس جمهور بوش در مجمع عمومی سازمان ملل در شهر نیویورک دیدار کرد.
رئيس جمهور آصف علی زرداری ۲۴ تا ۲۵ سپتامبر ۲۰۰۹ در نشست دوستان پاکستان دموکراتیک در شهر نیویورک شرکت کرد.
نخست وزیر یوسف رضا گیلانی

 

۱۳-۱۱ آوریل، ۲۰۱۰ در اجلاس امنیت هسته ای شرکت کرد.
رئيس جمهور آصف علی زرداری ۱۴ ژانویه ۲۰۱۱ در مراسم یادبود ریچارد هالبروک شرکت کرد.
رئيس جمهور آصف علی زرداری ۲۱ مه ۲۰۱۲ در نشست سران ناتو در شیکاگو با رئیس جمهور اوباما دیدار کرد.
نخست وزیر نواز شریف ۲۰ تا ۲۳ اکتبر ۲۰۱۳ با رئیس جمهور اوباما در دفتر  ریاست جمهوری ملاقات کرد.
نخست وزیر نواز شریف ۲۰ تا ۲۳ اکتبر ۲۰۱۵ با رئیس جمهور اوباما در دفتر  ریاست جمهوری ملاقات کرد.
نخست وزیر عمران خان ۲۱ تا ۲۳ ژوئیه، ۲۰۱۹ با رئیس جمهور اوباما در دفتر  ریاست جمهوری ملاقات کرد.
نخست وزیر شهباز شریف ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۲ در مجمع عمومی سازمان ملل با رئیس جمهور بایدن دیدار کرد.

 

 

 

 

 

بازدید کننده تاریخ شرح
دوایت دی. آیزنهاور ۹-۷دسامبر ۱۹۵۹ بازدید غیر رسمی از کراچی .با رئیس جمهور ایوب خان ملاقات کرد.
لیندون بی جانسون ۲۳ دسامبر ۱۹۶۷ بازدید از کراچی ; با رئیس جمهور ایوب خان ملاقات کرد.
ریچارد نیکسون ۲-۱ اوت ۱۹۶۹ بازدید دولتی؛ با رئیس جمهور یحیی خان ملاقات کرد.
بیل کلینتون ۲۵ مارس ۲۰۰۰ با رئیس جمهور محمد رفیق طرار و پرویز مشرف دیدار کرد.

; سخنرانی رادیویی ارائه شد.

جورج دبلیو

 

روابط پاکستان و ایالات متحده آمریکا (قسمت پنجم) ←

 

نوشته های مرتبط:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *